Zasmakuj w kuchni włoskiej

Wczasy za granicą wiążą się nierozerwalnie z poznawaniem ego, co dla nas nowe. Odkrywamy nowe miejsca, poznajemy innych ludzi. Dowiadujemy się również sporo o odmiennych kulturach ii sposobach bycia. Kuchnia jest więc jednym z tych elementów, które również mamy okazję poznać będąc na wakacjach.
Czym charakteryzuje się kuchnia włoska? Przede wszystkim, jest o wiele lżejsza od naszej. Bazuje w dużej mierze na warzywach. Ważne miejsce zajmują również owoce morza. Włosi gotują duże ilości zup, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, na przykład w upalne dni. Oczywiście nie możemy zapomnieć o makaronie – tradycyjnej włoskiej potrawie. Podawany jest on na setki różnych sposobów: na słodko i słono, gotowany, zapiekany, z mięsem bądź warzywami. Każdy może więc tu znaleźć coś dla siebie. Obok makaronu – pizza. To drugie z typowych włoskich dań.
Włosi uwielbiają również ryby i mięso. Jednak są ona najczęściej gotowane – niesmażone czy pieczone tak jak w Polsce. Mięso jest ponadto zazwyczaj chude, bogate w wartości odżywcze, nie tylko sam tłuszcz. We włoskiej kuchni ważna funkcję pełni oliwa i ocet balsamiczny. Są one dodawane do praktycznie każdej sałatki. Nie można również zapomnieć o serach. Parmezan, mozarella, ricotta – rodzajów i smaków są wręcz tysiące. Każdy dodawany jest do czego innego i pełni inną funkcję w kuchni. Warto jednak pamiętać, iż potrawy włoskie są zazwyczaj bardzo kaloryczne. Warto więc uważać na to, ile jemy, żeby później nie mieć przykrej niespodzianki.

Both comments and pings are currently closed.
System reklamy Test
error: Content is protected !!